A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!

Дата: 11.05.2021 10:37
Кількість переглядів: 319

Фото без опису

Складною є епізоотична ситуація в країнах світу щодо високо патогенного грипу птиці (далі ВПГ). Також ускладнилася ситуація і в Україні, де грип птиці виявлено в Київській, Херсонській, Миколаївській та Тернопільській областях. Про це доведено до відома районну державну адміністрацію листом Кам’янець-Подільського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

В листі сказано, що грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів.

До грипу птиці сприятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Захворювання викликає високу загибель птиці (біля 75%) молодняка віком 4-8 тижнів. Віруси пташиного грипу можуть інфікувати і людину та являють значний ризик для її здоров’я.

Джерелом інфекції є хвора та перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, чайки та інші види перелітної птиці чутливі до вірусу птиці, є переносниками інфекції та природним резервуаром інфекції.

Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, дика перелітна птиця, гризуни.

Інфікування птиці, в основному, відбувається повітряно-крапельним шляхом.

Клінічні ознаки залежать від вірулентності вірусу, виду птиці, віку, супутніх хвороб, навколишнього середовища, тощо.

Клінічна картина різноманітна від слабо вираженої до гострого перебігу з високою смертністю без проявів будь-яких симптомів, або з мінімальними ознаками депресії: хвора птиця сидить або стоїть в напівкоматозному стані з опущеною головою, може спостерігатися втрата чутливості, сльозотеча, набряки в ділянці голови та шиї, синюшність слизових оболонок, гребінця, сережок, водянистий пронос, рідше симптоми ураження дихання.

Виникнення даного захворювання несе великі економічні збитки як і для птахівничих господарств, так і для населення.

З метою профілактики та недопущення занесення ВПГ на території району та області:

  1. Керівникам та спеціалістам птахогосподарств дотримуватись вимог, передбачених Ветеринарно-санітарними правилами для птахівницьких господарств та вимог до їх проектування, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 03.07.2001 року №53.
  2. Власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’я-зана з утриманням птиці, зобов’язані дотримуватися положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянсь-ких господарствах, затверджених наказом державного департаменту ветеринарної медицини міністерства аграрної політики та продоволь-ства України від 19.12.2006 № 100.
  3. Керівники та спеціалісти птахогосподарств і власники дворогосподарств організовують захист господарства від занесення ВПГ та інших інфекційних хвороб птиці. Для цього необхідно:
  • завозити яйця, молодняк тільки з благополучних щодо інфекцій-них хвороб господарств при наявності відповідних супровідних ветеринарних документів;
  • вирощувати молодняк ізольовано від дорослої птиці, дотримува-тись термінів міжциклових профілактичних перерв перед посад-кою нової партії птиці;
  • підтримувати ветеринарно-санітарні вимоги в приміщенні, підтримувати в робочому стані ветеринарно-санітарні об’єкти;
  • періодично організовувати та проводити дезінфекцію приміщень, де утримується птиця;
  • здійснювати постійний нагляд за поголів’ям птахів;
  • проводити регулярно заходи боротьби з гризунами, ектопаразитами, комахами, не допускати залітання санантропної птиці у пташники, кормоцехи, тощо;
  • послід складувати на спеціальних ізольованих майданчиках з по-дальшим його знезаражуванням біотермічним або іншими методами;
  • транспорт та тару, яка використовувалася для перевезення птиці, знезаражувати;
  • працівники, що обслуговують птицю, повинні дотримуватися особистої гігієни, бути забезпечені окремим робочим одягом та взуттям, не допускати до роботи хворих працівників;
  • для запобігання занесення збудників інфекції на територію птахофабрик і господарств різних форм власності робітникам і службовцям цих господарств забороняється придбання птиці в інших господарствах і на ринку для особистого користування.

При виявленні будь-яких відхилень від нормального фізіологічного стану птиці, прояві клінічних ознак, загибелі птиці більше фізіологічної норми, тощо, власники повинні повідомити територіальні установи ветеринарної медицини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора