A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

СТОП БОТУЛІЗМ!

Дата: 21.07.2021 08:25
Кількість переглядів: 822

З початку 2021 року в Україні зареєстрували два летальні випадки ботулізму.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.  Нагадаємо, що вживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших харчових продуктів, куплених у місцях несанкціонованої торгівлі, може призвести до захворювання на ботулізм.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість якої вам достеменно невідомо.

В поточному році в  Хмельницькій області внаслідок отруєння консервованими грибами домашнього виготовлення помер дорослий.

В червні місяці в міській лікарні перебувала на лікуванні іногородня жінка з діагнозом «Ботулізм», внаслідок отруєння домашнім консервованим паштетом. До цього захворіла неодноразово зверталася в ЗОЗ інших міст. Але тільки в нашому місті хворій поставили правильний діагноз, і цим самим спасли життя. Лікарі міської лікарні спрацювали дуже оперативно, хворій було введено  Botulism Antitoxin Heptavalent (A,B,C,D,E,F,G) - EQUINE (протиботулінічну  сироватку). Для інформації 1 доза протиботулінічної  сироватки коштує 93тис. грн. Після проведеного лікування хвора почувається добре і 25.06.21 р. виписана з інфекційного відділення.

Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Якщо з’являються нижче наведені симптоми то негайно потрібно звернутися до сімейного лікаря чи до лікаря інфекціоніста:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора