A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Фахівці Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України провели виїзну консультацію для працівників Орининської сільської ради.

Дата: 25.01.2022 15:09
Кількість переглядів: 149

Фото без опису

Оскільки, громада не є членом Асоціації міст України, представники регіонального відділення розповіли керівному складу ради та фахівцям про завдання, які ставить АМУ та проблеми, над вирішенням яких працює. В.о. виконавчого директора Хмельницького РВ АМУ наголосила, що найважливіше завдання Асоціації міст України – представлення та захист інтересів територіальних громад у діалозі з центральною владою. АМУ активно долучається до законотворчого процесу, співпрацюючи з парламентськими Комітетами та безпосередньо з народними депутатами, бере участь у засіданнях Уряду з правом дорадчого голосу у питаннях, що стосуються місцевого самоврядування, співпрацює з органами виконавчої влади на центральному та регіональному рівнях через різноманітні робочі групи. Аналітики та експерти Асоціації аналізують проекти нормативно-правових актів, готують висновки щодо їх можливого впливу на місцеве самоврядування, розробляють пропозиції до законодавства, проводять опитування громад.

Консультант із бюджетних питань Юрій Гриневич розповів, що завдяки зусиллям Асоціації міст України загалом на 2022 рік для всіх територіальних громад забезпечено збереження та залучення фінансового ресурсу, а саме:

  • передбачено 320,7 млн грн в рамках виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр.:

-         257,1 млн грн – шляхом збільшення на 2022 рік до 64% частки ПДФО, що зараховується до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування за рахунок зменшення доходів державного бюджету від цього податку. Орининська територіальна громада отримає 1 млн 444 тис грн на рік;

-         63,6 млн грн – додаткова дотація на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються установами, організаціями, підприємствами, що утримуються за рахунок відповідних місцевих бюджетів. Така дотація надаватиметься для бюджетів громад із індексом податкоспроможності менше 0,9. Орининська територіальна громада, індекс якої 0,5, отримає 431,4 тис грн.

Консультантка із комунікаційних питань Ольга Поліщук детальніше зупинилася на освітніх заходах АМУ та регіонального відділення. Проінформувала про навчальні матеріали, які Асоціація міст України випускає спільно із різними організаціями. Також запросила долучатися до онлайн та офлайн практикумів і семінарів.

Крім того, у рамках зустрічі представники РВ АМУ провели презентацію щодо питань ринку газу.  Розповіли присутнім на зібранні інформацію щодо новел ринку газу та які інструменти можна застосувати для заощадження коштів мешканцями громади.

У ході бесід фахівці Хмельницького регіонального відділення АМУ відповіли на питання представників ОМС, які стосувалися земельних відносин, додаткових джерел наповнення місцевого бюджету та зафіксували актуальні проблеми громади, які ще потребують вирішення. Консультанти регіонального відділення запевнили, що Асоціація міст України і надалі буде відстоювати інтереси місцевого самоврядування для забезпечення подальшого зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування, наполягатиме на залучені додаткових та збереженні важливих для громад ресурсів, попереджуватиме перекладання додаткових повноважень на місцевий рівень без належної компенсації.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора