A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ

Дата: 27.04.2022 09:22
Кількість переглядів: 456

Зміни законодавства: Основні новації Закону 2173

Кам’янець-Подільська ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що  16 квітня 2022 року набрав чинності Закон України від 01 квітня 2022 року № 2173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану» (далі – Закон № 2173), яким внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та передбачено, зокрема:

  -  доповнення переліку операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України, які на період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ (п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу);

  • доповнення п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу нормами, відповідно до яких не є порушенням вимог п. 133.4 ст. 134 Кодексу надання неприбутковими організаціями благодійної допомоги фізичним особам, які не є засновниками, учасниками таких організацій або пов’язаними з ними особами та які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій в таких населених пунктах;
  •  встановлення тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України для виробників електричної єнергії дати визначення податкових зобов’язань з акцизного податку за датою зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок або датою отримання інших видів компенсацій за реалізовану електричну енергію (пп. 38 та 38¹ підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу);
  • зняття обмеження щодо обсягу доходу для обрання єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. доходу;
  •  встановлення окремих правил оподаткування податком на прибуток підприємств, які тимчасово перейшли на сплату єдиного податку третьої групи відповідно до п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу, після відновлення сплати податку на прибуток підприємств в частині, зокрема, зарахування:

 -надміру сплачених грошових зобов’язань;

 -авансових внесків з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів;

-від’ємного значення об’єкту оподаткування, тощо;

- запровадження здійснення податковими органами тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення та розширення підстав для проведення фактичних перевірок; застосування спеціальних правил для підтвердження даних, визначених у податковій звітності у разі втрати (знищення чи зіпсування) первинних документів (п. 69.29 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу).

 

Проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн програмних РРО продовжено

Кам’янець-Подільська ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану проведення розрахункових операцій через програмний РРО, що здійснюються в режимі офлайн та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, можуть здійснюватися понад встановлені терміни.

Нагадаємо, що до воєнного стану абзац третій і четвертий ст. 5 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачав, що на період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу. Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Зміни щодо продовження термінів передбачені новим пунктом 13 Закону України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», яким зокрема доповнено розділ II «Прикінцеві положення» Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Крім того, Законом № 2120 зупинено дію абзацу сьомого статті 5 Закону про застосування РРО, яким передбачено, що використання програмного РРО у період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється.

ПРРО: Як зареєструвати програмний РРО через Електронний кабінет

Кам’янець-Подільська ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що реєстрація програмних реєстраторів розрахункових операцій здійснюється на підставі заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО (J/F1316602). Така заява подається в електронній формі через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій.

З інструкцією щодо заповнення форми № 1-ПРРО через Електронний кабінет можна ознайомитися за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/instruktsii-schodo-zapovnennya-form/.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації, ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій. Після включення ПРРО до Реєстру такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.

          Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

       Кам’янець-Подільська ДПІ

                                                                                                          ГУ ДПС у Хмельницькій

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора