A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

НОВИНИ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Дата: 07.07.2022 09:41
Кількість переглядів: 408

Декларування активів розташованих на територіях окремих країн та подання одноразової добровільної декларації

Фахівці Кам'янець-Подільської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області      роз'яснюють, що відповідно до п. 1 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПКУ, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Виключний перелік активів, які не можуть бути об’єктами декларування наведено у п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX ПКУ.

Так, зокрема, п.п. «ґ» п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX ПКУ визначено, що об’єктами декларування не можуть бути активи декларанта, які обліковуються (знаходяться) на рахунках фінансових установ та/або розташовані (зареєстровані) на території країни, визнаної державою-агресором згідно із законом, чи мають джерела походження з такої країни.

Отже, активи фізичної особи, що розташовані (зареєстровані) на території країни, визнаної державою-агресором (Російської Федерації) не можуть бути задекларовані в рамках проведення податкової «амністії».

 

Застосування РРО/ПРРО при проведенні готівкових та безготівкових розрахунків (IBAN)

 

 Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що згідно з п. 1 ст. 3 Закону України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через РРО або ПРРО.

РРО або ПРРО не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою, оскільки продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

Враховуючи викладене, суб’єкти господарювання, у тому числі фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп, які одночасно проводять розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів) та отримують кошти на поточний рахунок за допомогою реквізитів у форматі IBAN зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО для всіх операцій, окрім отримання коштів безпосередньо на поточний рахунок за допомогою його реквізитів (IBAN).

Про незастосування КОРО

Суб’єкт господарювання може повідомити контролюючий орган про прийняття рішення щодо незастосування книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) таким чином:

1. На етапі реєстрації реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) шляхом проставлення відповідної позначки в розділі 8 заяви про реєстрацію РРО (заява №1-РРО) про те, що КОРО на цей РРО не реєструється.

У реєстраційному посвідченні в такому випадку контролюючий орган зазначає, що КОРО на цей РРО не реєструвалась.

2. В ході експлуатації РРО шляхом подання заяви про скасування реєстрації КОРО для скасування реєстрації КОРО, що зареєстрована на цей РРО.

У такому випадку після подання суб’єктом господарювання до контролюючого органу заяви №1-РРО з позначкою «Перереєстрація» та реєстраційного посвідчення, контролюючий орган видає суб’єкту господарювання нове реєстраційне посвідчення, в якому зазначає, що КОРО на цей РРО не реєструвалась.

У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій через РРО без зареєстрованого КОРО не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії.

 

 

Про окремі питання подання повідомлення за формою № 20-ОПП

Чи необхідно подати повідомлення за формою № 20-ОПП з інформацією про об’єкт оподаткування, якщо внаслідок зміни адміністративного устрою змінилась адміністративна одиниця, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування?

Якщо внаслідок зміни адміністративно-територіального устрою змінилась адміністративно-територіальна одиниця, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування, платник податків за власним бажанням або у разі потреби у випадках, пов’язаних із використанням даних про такий об’єкт оподаткування, наприклад реєстрацією/перереєстрацією реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій, реєстрацією/внесенням змін у дані щодо акцизних складів, тощо може подати Повідомлення за ф № 20-ОПП.

В такому випадку повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП подається з ознакою «3 – зміна відомостей про об’єкт оподаткування» та у графах 6-7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» розділу 3 Повідомлення за ф. № 20-ОПП зазначається код та назва населеного пункту відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

Нагадаємо, що платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588.

Згідно з п. 8.4 розд. VIII Порядку № 1588 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Наказом Міністерства розвитку громад та територій від 26.11.2020 № 290 із змінами і доповненнями затверджено Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який запроваджено на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України. Кодифікатор розміщений на офіційному вебсайті Міністерства розвитку громад та територій України за посиланням: Головна / Напрямки діяльності / Розвиток місцевого самоврядування / Адміністративно-територіальний устрій України / Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

 

                                Кам’янець-Подільська ДПІ                                                                                                                                          ГУ ДПС у Хмельницькій

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора