ЯК ЗАПАСТИСЯ БЕЗПЕЧНОЮ ПИТНОЮ ВОДОЮ
ЗАПАС ФАСОВАНОЇ ВОДИ
Насамперед, слід подбати про запас фасованої (булильованої) питної води з тривалим терміном зберігання (від виробника, продукцію якого Ви обираєте).
Але:
- ні в якому разі не запасайтеся водою в бутлях чи пляшках, які зберігаються на сонці, адже під дією прямих сонячних променів або високої температури вода насичується шкідливими домішками з тари (особливо це стосується тонкої полівінілхлоридної тари та ПЕТ – пляшок та бутлів);
- намагайтеся взяти найсвіжішу - з недавнім терміном випуску (бо невідомо де і за яких умов вона зберігалася місяцями). Термін зберігання її - відповідно до зазначеного виробником на етикетці.
ВАЖЛИВИМ Є МІСЦЕ ЗБЕРІГАННЯ ЗАПАСУ ВОДИ ВДОМА!
Аби довше питна вода залишалась безпечною, не псувалась та зберігала свої природні властивості, весь її запас (і фасовану з магазину, і власноруч набрану з: водопровідного крана, колодязя, джерела, бювету, пунктів розливу) зберігайте в прохолодному, сухому місці, захищеному від попадання прямих сонячних променів, в закритій тарі.
НЕ МЕНШ ВАЖЛИВИМ Є І ТЕРМІН ЗБЕРІГАННЯ!
Слід пам´ятати, що термін зберігання питної води:
- колодязьної, джерельної, води з бювету, з пунктів розливу - 24 години,
- водопровідної води - 48 годин,
- води з глибоких свердловин - до 3-х діб (але за умови дотримання зазначених вище вимог до зберігання).
Отже, запаси такої води потрібно оновлювати!!!
ВИМОГИ ДО ТАРИ:
- Найоптимальнішою тарою для зберігання води для пиття залишається чиста скляна та емальована, годиться керамічна тара, підходить також «нетонка» пластикова тара багаторазового використання:
- Бутлі, глечики, пляшки, відра мають бути легкодоступними для миття, адже внутрішні стінки їх при тривалому зберіганні води ослизають (внаслідок дії мікробів, які завжди є у воді);
- Мити тару ліпше харчовою содою чи гірчицею (аби залишки синтетичних миючих засобів не засвоїлися водою);
- Не рекомендується використовувати для запасу питної води фляги, каністри з сумнівного пластику, особливо, якщо вони призначені для зберігання технічних речовин, пального або мають інтенсивний запах (що завжди свідчить про токсичність матеріалу). Вода з такої тари безпечною не буде.
ЛАЙФХАКИ В РАЗІ ЕКСТРЕМАЛЬНИХ СИТУАЦІЙ під час війни:
- давніший запас води, ніж добової - тридобової давності, в домашніх умовах можна знезаразити:
- кип´ятінням тривалістю – не менше 5-и хвилин;
- срібними предметами домашнього вжитку (до прикладу, опустити в ємність з водою чисту срібну ложку);
- слабким розчином «марганцівки», яка раптом ще віднайдеться у Вашій аптечці (як в польових умовах), - а ще деякі фахівці рекомендують обгорнути чистим відрізом марлі чи бинту та опустити в ємність з водою кілька таблеток активованого вугілля (сорбенту).
До речі, не бійтеся вживати без кип´ятіння водопровідну питну воду з нашого Кам´янець-Подільського міського водогону. Адже, моніторинг її безпечності проводиться нами систематично (до того ж, проби для досліджень відбираються в різних точках мережі міста, а також з резервуару чистої води поверхневого водозабору р. Дністер та артезіанських свердловин підземних водозаборів).
Якщо ж Вас цікавить безпечність та якість води власних свердловин чи колодязів – звертайтесь!
Будьмо пильними.
Лікар-гігієніст
Кам’янець-Подільського районного відділу
ДУ «Хмельницький обласний центр контролю
та профілактики хвороб МОЗ України Надія Канарчук