A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ

Дата: 07.04.2023 14:30
Кількість переглядів: 90

 

https://km.tax.gov.ua/data/material/000/552/666218/642ad034441ac.jpg

Головна_тема: зниження рівня незадекларованої праці – важливе завдання сьогодення

Головне управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що оформлення трудових відносин роботодавцями з найманими працівниками – це забезпечення соціальних гарантій громадян та надходжень до бюджету. 

Лише офіційно оформлений найманий працівник має трудові права й соціальні гарантії. Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні, допомогу у разі нещасного випадку на роботі, пільги, якщо є малолітні діти. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники.

Незадекларована праця сприяє створенню та існуванню недобросовісної конкуренції щодо тих суб’єктів господарювання, які у повному обсязі забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. 

Негативні наслідки використання нелегальної праці існують і для роботодавців:

-  допуск працівника до роботи без укладання з ним трудового договору є грубим порушенням законодавства про працю та тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу;

-  ухилення від сплати податків шляхом використання нелегальної найманої праці підлягає фінансовій, адміністративній та кримінальній відповідальності;

-  роботодавець наражає себе на небезпеку натрапити на недобросовісних, безвідповідальних працівників, внаслідок дій яких може понести фінансові втрати.

Незадекларована праця наносить шкоду державі. Неформальна економіка і незадекларована праця обмежують можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, сприяють ухиленню від сплати податків, зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів.  

Деклараційна кампанія 2023: подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді мінімізує помилки

 

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області нагадує, що подати декларацію про майновий стан і доходи, отримані протягом 2022 року (далі - декларація) в електронній формі можна скориставшись приватною частиною сервісу - Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua). 

У режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у тому числі для використання права на податкову знижку.  

При складанні декларації в Електронному кабінеті здійснюється  часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному  реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об'єкти нерухомого чи рухомого майна. 

Використання  цього електронного сервісу: 

скорочує час і витрати при поданні декларації; 

мінімізує помилки при заповненні декларації; 

надає можливість  подання  копій первинних документів як додаток до декларації  в онлайн-режимі. 

Детальніше з інформаційними матеріалами щодо декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року можна ознайомитися в банері «Деклараційна кампанія 2023» за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/

Задекларована праця = трудові і соціальні права

 

https://km.tax.gov.ua/data/material/000/549/661952/64184ce795781.png

Працювати за трудовим договором – вигідно! 

З моменту укладення трудового договору ви – найманий працівник, який має трудові права й соціальні гарантії.

Закон забороняє працювати більше 40 годин на тиждень. Якщо ви працюєте у шкідливих умовах або вам менше 18 років, ваш робочий тиждень ще менше − 36 годин.

При п’ятиденному робочому тижні ви маєте відпочивати два дні. Якщо вихідний всього один, ваш робочий день має тривати до 7 годин.

Вас не можуть змусити працювати у надурочні години чи вихідні дні. Хіба що це потрібно для оборони країни, усунення наслідків стихійного лиха, аварії чи недопущення псування майна. 

Про Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу»

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області повідомляє, що з метою врегулювання механізму сплати, податків, зборів, платежів, єдиного внеску в умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022 затверджено наказ Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584 (набирав чинності з 01 квітня 2023 року).

Цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Це не стосується платників єдиного рахунку.

Наказ Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року №666 “Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів ”, втрачає чинність 01 липня 2023 року.

 

           

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора