A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

НОВИНИ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Дата: 10.04.2023 14:49
Кількість переглядів: 86

 

https://zp.tax.gov.ua/data/material/000/554/667799/6433b066bae61.jpgЗадекларована праця = трудові і соціальні права

Працювати за трудовим договором – вигідно!

З моменту укладення трудового договору ви – найманий працівник, який має трудові права й соціальні гарантії.

За трудовим договором ви маєте право на щорічні оплачувані відпустки. Мінімальна тривалість такої відпустки − 24 календарних дні за робочий рік. Якщо вам менше 18 років, можете відпочивати 31 день.

Крім основної відпустки вам надаватимуться:

  • оплачувані навчальні та творчі відпустки (для написання дисертації чи підручника, для участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях).
  • Стали донором крові? Відпочиньте наступного дня або додайте цей день до щорічної відпустки. Зарплата при цьому зберігається.
  • Ви можете взяти відпустку за власний рахунок у разі весілля, народження дитини, похорон, для догляду за хворими родичами.
  • Також передбачені додаткові відпустки для працівників з дітьми, учасників бойових дій та чорнобильців.

 

 

 

 

Які відомості повинна містити довідка про доходи для отримання податкової знижки?

 

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області повідомляє, що відповідно до підпункту «в» пункту 176.1 статті 176 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою.

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

При цьому особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку (підпункт «в» пункт 176.2 статті 176 ПКУ).

Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П.І.Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація: сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); розмір та сума податкової соціальної пільги; сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

 

Належне оформлення трудових відносин не дозволяє працедавцю чинити тиск

 

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області нагадує про необхідність дотримання всіх норм діючого законодавства, в т.ч. щодо офіційного працевлаштування роботодавцями найманих працівників. В іншому випадку відповідальність несуть обидві сторони: роботодавці та самі працівники. Адже ті, хто погоджується працювати без трудового договору наражають себе на необґрунтовані штрафи зі сторони роботодавця, відсутність гідних умов праці, можливість звільнення без повідомлення, відсутність оплати лікарняних та компенсації в разі нещасного випадку. Крім того, не варто сподіватися на гідну пенсію у старості. Тож радимо не випробовувати долю та не погоджуватися на заробітну плату «в конверті». Роботодавцям нагадуємо, що використання праці найманих працівників без належного офіційного працевлаштування тягне за собою додаткові фінансові витрати у вигляді чималих сум штрафів. 

 

Відсутність помилок є гарантією відсутності боргів

 

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області звертає увагу на необхідність дотримання встановленого порядку заповнення платіжного доручення на перерахування коштів до бюджетів. Нагадаємо, що такий порядок затверджено наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (із змінами та доповненнями). Слід пам’ятати, що під час заповнення полів не допускаються пропуски (пробіли) між цифрами та службовими знаками, між словами та службовими знаками. Крім того, сплата за кожним видом платежу та за кожним видом сплати має оформлятися окремим документом на переказ. Увага! Сплата податку, збору, платежу, єдиного внеску здійснюється безпосередньо платником, а у випадках, передбачених законодавством, – податковим агентом або представником платника. 

Деклараційна кампанія 2023: граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи

 

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області нагадує, що триває деклараційна кампанія 2023 року.

Нагадуємо, що граничними строками сплати податку на доходи фізичних осіб є:

- протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) – для фізичних осіб – підприємців та фізичних осіб, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування); 

- до 1 серпня року, що настає за звітним  для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. 

Довідково: якщо граничний строк сплати податкового зобов'язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов'язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України).

Платник податку – фізична особа, який зобов’язаний подати податкову декларацію, визначає свої податкові зобов’язання, які сплачує за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

До уваги! Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Рахунки для сплати платежів» (https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

 

            Торгівля продукцією власного виробництва без РРО/ПРРО

 

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області повідомляє, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265).

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлено статтею 3 Закону № 265.

Разом з цим, пунктом 1 статті 9 Закону № 265 визначено, що РРО/ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора