A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Аскаридоз: симптоми, діагностика, профілактика

Дата: 17.04.2023 13:21
Кількість переглядів: 139

Фото без опису

Аскаридоз - це захворювання, яке характеризується ураженням тонкого кишечника глистами- аскаридами. Це досить поширене та достатньо небезпечне захворювання. Згідно даних ВООЗ, в світі хворіють понад 1 мільярд людей, з яких більше 600 тисяч помирає.

Дорослі аскариди досягають досить великого розміру, самці завдовшки до 25 см, а самки до 40 см. Для них характерним є досить швидке розмноження (в організмі самки знаходиться до 25 млн. яєць), за добу самка відкладає до 200 тис. яєць овальної форми з коричневатою оболонкою. Дана інфекція - антропоноз. Джерело - людина, хвора на аскаридоз. В організм людини яйця попадають переважно з немитими овочами та фруктами, забрудненою водою а також через забруднені яйцями руки (переважно у дітей). Після попадання в тонкий кишечник, запліднені яйця розвиваються до стадії личинок, які надалі проникають в кровоносне та лімфатичне русло і розносяться по всьому організму, осідаючи в різних органах, що викликає певні симптоми. Надалі, з легень, зі слиною личинки знову потрапляють в кишково-шлунковий тракт і знову потрапляють в тонку кишку, завершення міграційної стадії. В тонкій кишці личинки розвиваються до дорослих гельмінтів, які знову відкладають яйця (кишкова стадія). Весь цикл розвитку займає до 3-х місяців.

Симптомами хвороби є слабкість, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр, болі в животі, нудота, блювота, розлади випорожнення, кашель, деколи з кров’янистим мокротинням, іноді жовтяниця. Діагноз ставлять грунтуючись даними клінічних проявів та даних лабораторної діагностики . При мікробіологічному досліджені, в калі виявляють яйця гельмінтів, в мокроті - личинки аскарид.

Профілактикою аскаридозу, як і всіх гельмінтів, є дотримання правил особистої гігієни, миття рук перед прийомом їжі, ретельне миття овочів та фруктів перед їх вживанням, пити лише кип’ячену або бутильовану воду.

Декілька слів хочеться сказати про токсокароз, тому, що на даний момент ця тема є актуальною. В поточному 2023 році, в Кам`янці-Подільському та районі було зареєстровано 3 випадки вищезазначеного захворювання. Дана хвороба викликана нематодами роду toxocara. В людини являється випадковим паразитом, тому що всі стадії розвитку гельмінт проходить в організмі тварин (собак, котів). Людина може заразитись від домашніх улюбленців при вживанні їжі, забрудненої яйцями нематод, які хвора тварина виділяє з фекаліями. В організмі людини з яєць дозрівають личинки і мігрують в тканини та внутрішні органи (легені, міокард, печінку, очні яблука, ЦНС, м`язи та шкіру). В залежності від локалізації личинок виникають різні симптоми. Захворювання може проявлятись як бронхіт, пневмонія, бронхіальна астма, пониження зору, косоокість, екзема, артрит. При ураженні ЦНС можливий енцефаліт, судоми, епілептичні напади. Профілактикою є дотримання правил гігієни харчування та своєчасна дегельмінтизація домашніх тварин.

Пом. лікаря –епідеміолога

Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницький ЦКПХ МОЗУ»                                  Олег Гац


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора