A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

КАНЦЕРОГЕНИ довкола нас. Мінімізуємо їх вплив.

Дата: 01.03.2024 13:13
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

 КАНЦЕРОГЕНИ довкола нас. Мінімізуємо їх вплив.

 

          В сучасних умовах онкологічні захворювання набули страхітливих масштабів. Рак уражає літніх людей, молодь і навіть дітей, чоловіків та жінок незалежно від статків й рівня доходу та є однією з основних причин смертності в усьому світі й, зокрема, в Україні.

Відповідно до висновків науковців,  30-50% онконедуг можна уникнути, якщо мінімізувати, знизити вплив на організм факторів ризику, насамперед, ХІМІЧНИХ, ФІЗИЧНИХ КАНЦЕРОГЕНІВ (речовин, що можуть викликати або прискорювати розвиток злоякісних клітин), серед яких:

ХІМІЧНІ СПОЛУКИ, а саме:

  • БЕНЗОПІРЕН - сильний канцероген, високі концентрації якого можуть виявлятися в копчених продуктах (в т.ч. - в шпротах), в промислово оброблених м`ясних і рибних продуктах, консервах, в зерні. Часто бензопірен виявляють в смaженому нaсінні соняшнику, мaйонезі, соняшниковій олії, сухофруктaх, шоколaді.                                                                                                                               В дихальні шляхи людини бензопірен потрапляє під час спалювання листя та сухостою, спалювання побутових відходів та відходів будматеріалів, сильного  нагрівання чи горіння матеріалів під час пожежі, роботи транспорту, плавлення асфальту на сонці, куріння сигарет;
  • ВІНІЛХЛОРИД - це сильний канцероген, який  легко й посилено виділяється з розм’якшених під дією підвищених температур (>80град С) готових виробів з полівінілхлориду (ПВХ): пластикових контейнерів для продуктів (при їх використанні в мікрохвильовій печі, при заповненні їх гарячими стравами та напоями), бутлів, пляшок, в які розфасована вода (зберігайте їх подалі від сонячних променів), одноразового посуду з ПВХ, а також лінолеуму, іграшок, електроізоляції кабелів, дротів, профілів вікон і дверей (при їх інтенсивному нагріванні, горінні та плавленні).  Добросовісні виробники свої товари з ПВХ маркують на дні виробу  цифрою 3 в оточенні стрілок у вигляді трикутника, аФото без опису    деякі виробники зазначають: PVC або Vinyl;
  • БЕНЗОЛ -  міститься в випарах запалених парафінових свічок;
  • ФОРМАЛЬДЕГІД (токсичний газ) - канцероген, основним джерелом якого в житлових, навчальних, офісних,  магазинних приміщеннях  є нові будівельні та оздоблювальні матеріали (теплоізоляція,  клеї полімерних матеріалів, фанера, пресована деревина, ламінатне покриття підлоги), нові меблі з ДСП. В непровітрюваних приміщеннях зі «свіжим» ремонтом (як показують наші лабораторні дослідження) концентрація його може перевищувати допустиму норму в рази.                                                                                                            Під дією високої температури формальдегід виділяється з  пластикових пакетів для продуктів, а також з пластикового посуду з меламіну.
  • КАДМІЙ - цей канцероген міститься в фарбах яскраво-червоного, оранжевого або жовтого кольору.  Злущені частинки фарби зі  старих чи нових склянок, пляшок, тарілок з малюнками або написами, зі старих предметів з пластмаси потрапляють  в організм людини. Кадмій накопичується в тканинах. Як не прикро, кадмій виявляли й в дитячих пластикових іграшках для дітей віком -до трьох років.
  • також ЕПОКСИДИ (смоли), ЛАКТОНИ, МИШ’ЯК (в отрутах для гризунів).

А ще ФІЗИЧНІ КАНЦЕРОГЕНИ:

-НАДТО ІНТЕНСИВНІ СОНЯЧНІ ПРОМЕНІ(засмагання під прямим сонячним випромінюванням вдень влітку, коли сонячна радіація найсильніша);                                -ЧАСТЕ ВІДВІДУВАННЯ СОЛЯРІЇВ (притаманне для молодих містян);                                                                                           -ІОНІЗУЮЧЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ.                                                                                                           

 Французький онколог Девід Хаят,  аналізуючи ситуацію стрімкого зростання онкозахворюваності, розмірковує: «Якби всі займались спортом, ніхто не курив, не пиячив, їв лише правильну їжу...».                                                                                                                       АЛКОГОЛЬ та НЕЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ (без сільських натуральних фруктів, овочів, бобових, без городньої зелені, волоських горіхів, оливкової олії, але зі щоденним споживанням «швидкої» їжі, насиченої трансжирами, поліпшувачами смаку, ароматизаторами, підсолоджувачами, консервантами, а також червоного м’яса, промислово чи кустарно оброблених м’ясних, рибних продуктів, рясно здобрених недобросовісними виробниками хімічними домішками) виводять за смертністю рак кишківника на друге місце.                                                                                    Зауважмо, що ВООЗ класифікувала оброблене м'ясо як канцероген, а червоне м'ясо - як «ймовірний канцероген для людини». А надмірне вживання червоного м’яса в комплексі з алкоголем та курінням збільшує ризик захворіти онкологічними захворюваннями вдвічі.

КУРІННЯ щохвилини вбиває 8 людей у всьому світі. Саме рак легенів призводить до смерті у більшості випадків і напряму пов’язаний з курінням (за даними ВООЗ).

Більшості з містян, в кого  життя минає в режимі «квартира - «сидяча» робота - квартира», дітям та підліткам з гаджетами (особливо тепер, в умовах війни в Україні), надважливо позбутися МАЛОРУХЛИВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ, адже, інтенсивні фізичні навантаження мають бути хоча б протягом 30-и хвилин на день (дуже бажано зранку, адже, тіло наше дуже потребує зарядки).                                                                    Малорухливість є передумовою виникнення більшості захворювань, до того ж вона дає великі шанси розвитку інсулінорезистентності (на тлі тривалої дії гормонів стресу в умовах хронічної тривоги, хронічного стресу), яка в свою чергу запускає інші незворотні процеси, в т.ч. гормонзалежні онкозахворювання;

СОН має бути ПОВНОЦІННИМ (організм повинен відновлюватися та бути спроможним належно функціонувати). НЕ ПЕРЕГЛЯДАЙТЕ СТРІЧКУ НОВИН, НЕ «ЗАВИСАЙТЕ» В СОЦМЕРЕЖАХ ДО ПІЗНЬОЇ НОЧІ. Лягайте спати о 22-23годині.

НЕ ГРЕБУЙТЕ ВІДПОЧИНКОМ.

УНИКАЙТЕ ТРАВМУЮЧОГО ПСИХОЛОГІЧНОГО МІКРОКЛІМАТУ В РОДИНІ, НА РОБОТІ.

Уважне ставлення до власного здоров’я, правильний спосіб життя, профілактика, мінімізування впливу  вищезазначених факторів ризиків істотно знижують ймовірність захворювання на рак. БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

 

Лікар-гігієніст

Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницький обласний центр

 контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора