A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

З 23 по 29 квітня 2023 року — Європейський та Всеукраїнський тиждень імунізації         

Дата: 24.04.2023 14:05
Кількість переглядів: 117

23 по 29 квітня 2023 року — Європейський та Всеукраїнський тиждень імунізації

         Метою проведення такого тижня є підвищення поінформованості населення про важливість імунізацію та популяризація щеплень завдяки кращому розумінню процесу вакцинації для профілактики інфекційних захворювань.

         У часи, коли найбільш актуальною проблемою вважається імунізація від COVID-19, вкрай важливо пам’ятати і про рутинну вакцинацію.

         Міграція населення територією України в умовах війни зумовлюють  тривале перебування людей в укриттях та бомбосховищах. Недотримання Національного календаря профілактичних щеплень може призвести до спалахів інфекцій та навіть епідемій. За таких умов навіть один носій небезпечної хвороби може стати причиною спалаху.

         Наразі вакцини, що входять до Національного календаря профілактичних щеплень, є безоплатними для українців та захищають від 10 хвороб: кору, краснухи, дифтерії, правцю, ХІБ-інфекції, кашлюка, поліомієліту, гепатиту, туберкульозу, паротиту.

         Щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу, захворюваність на поліомієліт знизилася на 99% і щорічно понад 750 тисяч дітей уникають інвалідності. Рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, і краснуху знизився на 75 %, так само, як і смертність від кору. Щорічна смертність новонароджених від правця зменшилась у більш як 13 разів.

         Недотримання календаря профілактичних щеплень у 2022 році призвело до того, що 1500 маленьких краян залишились невакцинованими та не мають захисту проти дифтерії, кашлюку, правцю та поліомілієту. У подальшому це може призвести до зниження колективного імунітету. Недостатнім є рівень охоплення щепленнями і серед дітей, віком 18 місяців, 6 та 14 років.       Констатуємо значне зниження охоплення плановою вакцинацією проти кору, паротиту та краснухи. Нагадаємо, що у 2018-2019 рр. в Україні відбулася епідемія кору, яку вдалося зупинити лише заходами з посиленої імунізації населення. Згідно з прогнозами Центру громадського здоров'я МОЗ України, в Україні внаслідок зниження рівня порогу колективного імунітету в 2023-2024 рр. знову може статися спалах кору.

         Гіршою, ніж серед дітей, є ситуація з вакцинацією дорослого населення проти дифтерії та правцю. Так, у 2022 році щеплено лише 37% підлягаючих осіб, що у 1,5 рази менше, ніж роком раніше.

         Варто підкреслити, що імунопрофілактика є найголовнішим пріоритетом системи громадського здоров’я в нашій державі, а в умовах війни — ще й питанням національної безпеки, умовою економічної стабільності та сталого розвитку, і підґрунтям для нашої перемоги. Здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від колективного імунітету та рівня охоплення щепленнями в країні.

 

         Щоб дізнатися про рівень обізнаності населення з питань імунізації, дотримання Національного календаря профілактичних щеплень України та з метою запобігання поширенню хвороб запрошуємо пройти анкетування з питань вакцинації.

Більше — за посиланням : https://www.facebook.com/khmelocdcpmoz/posts/pfbid0DrH76om6yaKkV1TXWLgBb3dB8iW993fLgcYghHTRvAfVV71YUSLb7Bvp9p11X2oXl

         Крім того, ми сформували добірку корисних інформаційних матеріалів, що стануть у нагоді усім, хто турбується про здоров`я своє та близьких людей. Довіряйте лише офіційним джерелам та перевіреним даним! Більше — за посиланням:

https://www.facebook.com/khmelocdcpmoz/posts/pfbid0344AYp5qAjXLbHWGqMp4R6BdV4WK8YtRtaTj9ToBmX45HK2Pqq1TcFG4qXphJ6HKel

         Щоб мотивувати наших співгромадян вакцинуватися проти небезпечних інфекційних хвороб ДУ “Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України” започаткував челендж #Хмельницькийчеленджвакцинація.

 Більше — за посиланням:

https://www.facebook.com/khmelocdcpmoz/posts/pfbid025oBkp1VxkSbKyoP8z38ZKwsHDMLtRMRSWETQJ2DqcBiYrDH2Q8ZjhSRWajToXAuwl

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора