A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Готуємось до повернення кору в Україну

Дата: 01.05.2023 11:29
Кількість переглядів: 125

Фото без опису

Готуємось до повернення кору в Україну

        Кір – це інфекційне захворювання, яке виникає переважно у дитячому віці та керується засобами імунопрофілактики. Окрім клінічних характеристик для кору характерна така епідеміологічна ознака, як періодичність, що складає 5-6 років. Оскільки у 2018-2019 роках в Україні тривала епідемія кору, то Міністерство охорони здоров’я разом з ВООЗ прогнозують черговий ріст захворюваності на кір в Україні вже у 2023-24 роках. Так, станом на 01.05.2023року у Хмельницькій області вже зареєстровано 4 випадки кору (3 у м. Хмельницький та 1 у м. Волочиськ).

        За період 2018-2019 років на території міста Кам’янця-Подільського та громад бувшого Кам’янець-Подільського районуперехворіло на кір 912 осіб, з яких 513 дітей. Госпіталізовано у заклади охорони здоров’я  із хворобою важкого та середнього ступеня важкості було 609хворих. Лабораторно підтверджено діагноз кору було у 128 випадках на початку епідемії, так як під час спалаху  чи епідемії кору діагноз кору потребує лабораторного підтвердження лише у перших випадках хвороби, надалі діагноз встановлювався на основі клінічних ознак.

        За даними Департаменту охорони здоров’я ХОДА, після проведеної верифікаціїданих по Хмельницькій області з імунізації проти кору, паротиту та краснухидитячого населення в розрізі надавачів медичних послуг, які мають ліцензію намедичну практику, станом на 01.03.2023 встановлено, що 4,3% дитячого населеннядо 17 років не мають жодної дози щеплень КПК в анамнезі, 8% - у віковій групідітей до 5-ти років.

        З метою недопущення ускладнення епідемічної ситуації, виникнення спалахів кору, необхідно посилювати заходи з імунізації вже зараз, доохопити щепленнями проти корупідлягаючий контингент організованих дітей,

        Тому, вже починаючи із 1-го травня 2023 року в Україні стартує catch-up компанія з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи (вакцина КПК) всіх невакцинованих дітей віком від 1 до 17 років.

        Наразі, для підготовки до вищезгаданої кампанії наша установа разом із відділами освіти територіальних громад розпочали  мікропланування дітей, які відвідують заклади освіти на території громад, для максимального охоплення щепленнями проти кору, паротиту та краснухи. А також із закладами охорони здоров’я первинної ланки (ПМСД) охоплення щепленнями проти кору дітей віком до 5 роківз метою визначення територій високого ризику виникнення спалаху кору на території міста та ОТГ району та для проведення подальших попереджувальних заходів.

Що ж це за хвороба?

Кір - гостра вірусна хвороба людини з групи інфекцій дихальних шляхів, яка супроводжується інтоксикацією, гарячкою, запаленням верхніх дихальних шляхів, кон'юнктив, специфічною висипкою.

  Єдиним джерелом інфекції є хвора людина - з останніх 2 днів інкубаційного періоду до 5-го дня після появи висипки. При ускладненні кору пневмонією заразний період продовжується до 10-го дня від початку висипання. Найбільша заразливість припадає на період до появи висипки.

 Інфекція передається за допомогою повітряно-крапельного механізму. Сприйнятливість неімунізованих дуже висока. Грудні діти мають трансплацентарний імунітет від матерів, які перенесли кір у минулому або були вакциновані. Після перенесеного захворювання зберігається стійкий імунітет.

  Хвороба починається гостро, з підвищення температури тіла до 38-39 °С, нежитю, кашлю, чхання, головного болю, загального нездужання, сиплості голосу, світлобоязні, одутлості обличчя, кон'юнктивіту. На слизовій оболонці щік, навпроти малих корінних зубів, з'являються рожеві плями з білуватими цятками в центрі (плями Бєльського - Філатова - Копліка), які є патогномонічною ознакою кору. На 3-4-й день хвороби стан хворого погіршується, температура тіла підвищується до 40 °С, посилюються катаральні явища, симптоми інтоксикації; за вухами з'являється плямиста висипка, яка протягом доби поширюється на обличчя, шию і верхню частину грудей, наступного дня - на тулуб і верхні кінцівки, а ще через день - на нижні кінцівки. Ділянки шкіри, які вільні від висипань, мають звичайний колір. Висипка зберігається 3- 4 дні, потім блідне у такій самій послідовності, в якій з'явилась, залишаючи після себе пігментацію, а згодом дрібне висівковидне лущення. Із зникненням висипки нормалізується температура і минають катаральні явища.

        При легкому перебігу кору і у прищеплених може спостерігатись мізерна висипка у вигляді поодиноких елементів, що утруднює діагностику. В осіб, яким в інкубаційний період вводили профілактично імуноглобулін, переливали плазму або кров, перебіг кору легкий, супроводжується субфебрильною температурою, слабкими катаральними явищами, висипка поодинока, без послідовності у виникненні, плям Бєльського - Філатова - Копліка немає.

 У дорослих перебіг кору звичайно буває важчим ніж у дітей, з геморагічними висипаннями і крововиливами в шкіру і слизові оболонки, вираженою інтоксикацією. Спостерігаються зміни з боку серцево-судинної системи (тахікардія, гіпотонія, ослаблення серцевих тонів), легень (сухі розсіяні хрипи, при розвитку пневмонії - вологі хрипи), нерідко виникають біль у животі та діарея.

Ускладнення кору можуть бути зумовлені вірусом кору а також бактеріальними інфекціями які приєднуються. Частіше виникають пневмонія, ларингіт, бронхіт, бронхіоліт, кератокон'юнктивіт, отит, піодермія, цистит, пієлонефрит, плеврит, ентерит, стоматит, менінгоенцефаліт, психоз, блефарит. В більшості випадків кір перебігає сприятливо, але при розвитку ускладнень, особливо енцефаліту та менінгоенцефаліту, можливі навіть летальні випадки.

 У зв'язку із застосуванням високоефективної вакцини захворюваність на кір істотно знизилась.

Специфічну профілактику кору здійснюють за допомогою нормального людського імуноглобуліну  та вакцини. Імуноглобулін вводять дітям, які мали контакт з хворим на кір і раніше не були прищеплені в зв'язку з протипоказаннями. Оптимальний термін введення імуноглобуліну - не пізніше ніж 72 години від контакту з хворим. 

При відсутності протипоказань контактним дітям, які не були щеплені, терміново вводять вакцину.

Планову вакцинацію проводять у віці 12 міс, в 6 років проводять ревакцинацію. Після вакцинального комплексу формується стійкий пожиттєвийімунітет.  В лікувально-профілактичних закладах нашого міста та району на даний час є достатня кількість вакцини для профілактичних щеплень проти кору.  Тому просимо вас відповідально поставитись до питання здоровя ваших дітей та близьких, своєчасно звертатись за медичною допомогою при появі перших ознак захворювання та своєчасно проводити планові профілактичні щеплення.

 

 

Завідувачка відділення епіднагляду

і профілактики інфекційних хвороб
КП РВ ДУ «Хмельницький обласний центр

контролю та профілактики хвороб» МОЗУ                          Алла ГРИЦАЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора