A A A K K K
для людей із порушенням зору
Орининська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

12 травня - Міжнародний день здоров’я рослин

Дата: 12.05.2023 09:26
Кількість переглядів: 62

https://www.cherk-consumer.gov.ua/images/news23/st_23-05-03-06.jpg

12 травня - Міжнародний день здоров’я рослин

    Щоб привернути увагу суспільства до важливості рослинного світу в екосистемі планети, Організацією Об’єднаних Націй оголошено 12 травня- Міжнародним днем здоров’я рослин (МДЗР).

    Основні причини встановлення Дня здоров’я рослин полягають у тому, що рослини є основою життя на планеті Земля. Вони забезпечують кисень для дихання, їжу для тварин та людей, а також є важливим елементом в екосистемі. Опіка рослин є важливим елементом екологічного розвитку та забезпечення життєвої активності на планеті. Здоров’я рослин має вирішальне значення також і для сільського та лісового господарства. Здорові рослини мають важливе значення для продовольчої безпеки, оскільки вони забезпечують необхідні поживні речовини для споживання людиною та годівлі тварин. Вони також сприяють виробництву біопалива, ліків та інших основних продуктів. День здоров’я рослин нагадує про необхідність збереження та захисту рослинного світу для майбутніх поколінь.  Адже рослини становлять 80 % їжі, яку споживає людство.   Тому ризики втрати врожаїв через спалахи розвитку шкідників та хвороб рослин, занесених при міжнародних перевезеннях з нехтуванням міжнародних стандартів фітосанітарних заходів, можуть бути занадто небезпечні для продовольчої безпеки у світі.  За повідомленням Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization. FAO)  щорічно внаслідок впливу небезпечних шкідливих організмів рослин втрачається до 40% урожаю сільськогосподарських культур. Як наслідок, мільйони людей не  мають достатньої кількості продуктів харчування.

  Сучасне життя створює все більше загроз для здоров’я рослин. З’являються  нові території, де розповсюджуються шкідливі організми рослин. Міжнародні подорожі та торгівля призводять до поширення шкідників, хвороб та бур‘янів по світу, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу. Тому, завчасно організований захист рослин від шкідливих організмів є кращим ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями.

  Актуальними й нині є надбання Міжнародного року здоров’я рослин 2020, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2018 року. Країнам-членам Міжнародної конвенції про захист рослин пропонувалось в рамках цього проекту поширювати інформацію про ризики для фітосанітарної безпеки держав в цілому та здоров’я окремих рослин і якості певних груп товарів, зокрема Україна також підтримала цю акцію. Міжнародний рік здоров’я рослин 2020 та реалії сьогодення акцентують увагу на таких поняттях як «запобігання та захист». Кожен відіграє свою важливу роль. До прикладу, подорожуючі повинні бути обережними, беручи з собою рослини та рослинні продукти. Відповідальні особи в транспортній галузі повинні переконатися, що кораблі, літаки, вантажні автомобілі та потяги не перевозять шкідливі організми на нові території. Уряди країн повинні посилити свою підтримку національним та регіональним організаціям захисту рослин, які стоять на першій лінії захисту території від занесення небезпечних шкідливих організмів рослин.

   У рамках Міжнародного року здоров’я рослин-2020 Держпродспоживслужбою  організовано проведення  конференцій, презентацій, круглі столи та інші заходи. Проходили різноманітні акції, спрямовані на залучення якомога більшої кількості людей до проблем збереження здоров’я рослин, та залучення громадян до конкретних дій.

 Сьогодні спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області до Міжнародного дня здоров’я рослин хочуть максимально привернути  увагу громадськості до важливості збереження рослинного світу та екологічного розвитку в цілому, підвищити увагу до підтримки здоров’я рослин та забезпечення здорового довкілля та життя на Землі.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора